FRANS NOTTROT

Frans Nottrot (Voorschoten 1955) groeide op in Den Helder. Sinds 1977 woont en werkt hij in Amsterdam als kunstschilder en musicus. In 1982 sloot hij de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam met goed gevolg af. Belangstelling voor de atmosferische abstracten van bijvoorbeeld Edgar Fernhout en de realistisch abstracte periode van Piet Mondriaan waren een belangrijke grondslag in zijn hele werk. Daarin is ook een grote verbondenheid met de Colorfield Painting van bijvoorbeeld Mark Rothko is duidelijk waarneembaar.

Toch heeft Nottrot onmiskenbaar een eigen stijl ontwikkeld. Als basis gebruikt hij hoofdzakelijk vierkanten: grotere dan wel kleinere gelijkzijdige doeken. Zijn onversneden kleuren (basale kleuren nooit gemengd met wit of zwart) zet hij met zijn schildersmes op het doek. Zo vond hij een weg welke zowel verwijst naar de eerder genoemde atmosferisch - abstracte schilderkunst als ook naar de fundamentele schilderkunst. Al voor zijn studie had hij deze richting leren kennen in het atelier van Rudi van de Wint, onder andere bekend als schilder van de panelen achter de voorzittersstoel in de Tweede Kamer. Vaste waarden in al zijn werk zijn een fascinatie voor de natuur en de manifestatie van licht dan wel juist het volslagen ontbreken daarvan. Het resultaat zijn Colorfield-achtig aandoende doeken, welke een dualistisch expressief - ingetogen indruk maken. De doeken ademen van een verstilde harmonie, verwijzend naar de schemering in de natuur. Nottrot probeert zijn toeschouwer over te halen 'zich zo naar het doek te begeven', dat deze het werk als een icoon ervaart.

Al enkele jaren voelde Frans behoefte om te ontsnappen aan de strikt abstracte formulering die hij lang op zijn werk toepaste. Zijn doel was los te komen van een zekere preoccupatie ten aanzien van de kunstgeschiedenis, waarbij hij vond dat het schilderplezier op de eerste plaats zou moeten komen te staan. 

Sinds de winter van 2014 onderzoekt Frans hoe hij zijn houding als kunstschilder in relatie tot de natuur op een andere, misschien meer ongedwongen wijze tot uiting zou kunnen brengen.  
Het is zijn doel de universele stemmingen van de natuur welke wij allen ervaren op het doek tot uitdrukking brengen, en daarbij zijn immer aanwezige aandacht voor de fundamentele schilderkunst niet uit het oog te verliezen.  

Door de jaren heen exposeerde Nottrot onder andere bij: Galerie Westersingel (Rotterdam); Jona Stichting (Amsterdam);  Museum Waterland (Purmerend); Galerie de Kruik (Wageningen); Kunsthandel Rudy Kousbroek (Arnhem); Galerie Jos Art (Amsterdam); Galerie Wit (Wageningen); Galerie Ruimte (Amsterdam) en Galerie Windkracht 13 (Den Helder).

Galerie Jos Art op de KNSM-laan in Amsterdam vertegenwoordigde hem jarenlang aosl knstschilder.

Op verzoek is zijn atelier in de Amsterdamse Jordaan te bezoeken.

Nottrot verkoopt werk aan particulieren in binnen en buitenland. Enkele grote Nederlandse bedrijven en instellingen waaronder PostNL (voorheen PTT) bezitten werk van hem.  In 2008 kocht de Triodosbank in Zeist tien werken van hem aan.

 

 

OPMERKING

De op deze site getoonde foto's geven 'slechts' een oppervlakkige impressie van het origineel: de gebruikte technieken maken dat een doek in elke dynamisch veranderende omgeving als gevolg van mee veranderende lichtval, er voortdurend ánders uit ziet. Maar ook een andere positie van de kijker ten opzichte van het doek zal zichtbare verandering opleveren. Derhalve is een poging de wérkelijke diepte van de schilderijen op gevoelige plaat te vangen door velen ondernomen, maar nog nooit gelukt...

 

 

Indien u het atelier van Frans Nottrot wilt bezoeken, dan kunt u te allen tijde contact met hem opnemen.

Frans Nottrot  tel: 06 303 820 67               

e-mail: frans.nottrot@hotmail.com

 

 

 


Foto's & Tekst:  © 2006 - © 2015 - © 2017